Suszarka do naczyń – jaką wybrać?
Suszarka do naczyń to dodatek potrzebny w każdej kuchni. Pełni funkcję użytkową, ale uzupełnienia także aranżację wnętrza. Wybierając konkretny model, warto zwrócić uwagę na jego trwałość i wytrzymałość. Konstrukcja suszarki zwykle pozwala na oddzielenie poszczególnych naczyń, co ułatwia ich bezpieczne przechowywanie.
Jaką suszarkę do naczyń wybrać?
Suszarki do naczyń produkowane są z wielu materiałów, w tym takich jak:
- tworzywo sztuczne, plastik. Wykazuje odporność na uszkodzenia mechaniczne, jest łatwe w pielęgnacji. Dostępne w wielu wariantach kolorach,
- stal nierdzewna. Jest odporna na korozję, nie reaguje ze związkami chemicznymi będącymi składnikami detergentów. Ponadto suszarka do naczyń ze stali nierdzewnej cechuje się dużą wytrzymałością i estetyką,
- silikon. Jest elastyczny, co umożliwia jego wygodne dopasowanie do różnych przestrzeni. Jednocześnie jest trwały i lekki,
- drewno. Pasuje do klasycznych, jak i nowoczesnych kuchni. Powinno być jednak prawidłowo zaimpregnowane.

Suszarka do naczyń – wewnętrzna czy zewnętrzna?
Suszarka do naczyń może być umieszczona w szafce kuchennej lub na blacie- w zależności od tego, czy ma być widoczna. Nowoczesne konstrukcje suszarek i ich dekoracyjność powodują, że coraz częściej znajdują się w pobliżu zlewu, na zewnątrz. Wybór powinien być jednak podyktowany indywidualnymi preferencjami, w tym przede wszystkim stylem aranżacyjnym kuchni.